Inbraakmethode uitgelegd: een deur open flipperen met een pasje
Een deur open flipperen is de meest voorkomende inbraakmethode in Nederland. Het is een techniek waarbij inbrekers proberen de dagschoot van een deur in te drukken. Maar wat houdt een slot flipperen precies in? En welke maatregelen kun je treffen om dit te voorkomen? In dit artikel leggen we aan je uit wat flipperen inhoudt en geven we 6 praktische tips over inbraakpreventie.
Wat is flipperen bij inbraak?
Bij de inbraakmethode flipperen gebruiken inbrekers een simpele manier om een deur te openen zonder sleutels. Vaak wordt dit gedaan bij voordeuren, omdat deze meestal geen klink hebben, maar een knop. Dit is een reden voor mensen om de deur niet op slot te draaien als ze (even) weg zijn. Het flipperen van een deur maakt het voor inbrekers mogelijk om binnen een aantal seconden de deur open te maken en het gebouw binnen te dringen. Een dichtgevallen deur wordt door een slotenmaker ook via de flippermethode opengemaakt.
Wat is een flipper?
De term ‘flipper’ verwijst naar het hulpmiddel dat inbrekers gebruiken, zodat ze een deur openkrijgen. Vaak is dit een plastic kaart of een hard stukje plastic. Zoals een bankpas, klantenkaart of gesneden plastic fles. Ze kunnen zelfs speciaal inbraakgereedschap gebruiken, zoals een flipperkaart.
Hoe werkt flipperen met een pasje?
Bij het flipperen van een voordeur schuift de inbreker het plastic kaartje tussen de deur en het kozijn. Met een beetje druk en beweging kan het kaartje de dagschoot indrukken. Dit is het bovenste, driehoekige schuifje van een insteekslot. Hierdoor springt de dagschoot open.
De deur openen met een pasje werkt alleen als een gesloten deur niet op slot is gedraaid, waardoor de nachtschoot niet uitsteekt (het onderste deel van het slot). Sluit de deur slecht of heeft de deur kieren? Dan is een slot flipperen nog eenvoudiger voor inbrekers.
Waarom is de flipper-inbraakmethode zo vervelend?
Het flipperen van een deur is een veel voorkomende inbraakmethode en extra vervelend. Bij deze techniek ontstaat er namelijk minimaal lawaai en geen schade. Het is dus mogelijk dat inbrekers de deur openmaken als je thuis bent, wat het gevoel van veiligheid schaadt. Bovendien is het vaak lastig om aan de verzekeringsmaatschappij aan te tonen dat er sprake van een inbraak is geweest, omdat er dus vaak geen aantoonbare schade aan de deur is. Flipperen voorkomen is dus belangrijk.
Wat te doen tegen flipperen? 6 tips
Gelukkig zijn er meerdere manieren om je voordeur te beschermen tegen flipperen. Hieronder delen we 6 tips met je voor goede huisbeveiliging.
1. Laat shocksensoren installeren
Met shocksensoren kan een potentiële indringer al worden gedetecteerd voordat diegene binnen is. Tussen de twee delen van de sensor bevindt zich een magnetisch veld. Wanneer dit veld is onderbroken door scheiding of trilling wordt er een alarm geactiveerd. Laat dus trillingsdetectoren installeren door een professioneel beveiligingsbedrijf.
2. Laat een videodeurbel plaatsen
Met een videodeurbel kun je zien wie er voor je deur staat. Met een breed zichtveld zie je duidelijk wat er voor je huis gebeurt, overdag of ‘s nachts. Een videodeurbel schrikt niet alleen inbrekers af door het zichtbare cameratoezicht, je krijgt direct een melding als er sprake is van een beweging. Bovendien beschik je over videobewijs mocht iemand een poging willen doen om de deur te flipperen. Laat dus een videodeurbel plaatsen om je voordeur beter te beveiligen.
3. Draai de deur altijd op slot
Het flipperen van een deur kan niet als het slot erop zit. Draai dus altijd de deur op slot als je weggaat, zodat de nachtschoot uitsteekt. Ook wanneer je even naar de buren gaat, een boodschap haalt of boven gaat douchen. Laat ook de sleutel niet in het slot zitten.
4. Laat een op afstand bestuurbaar slot installeren
Vergeten jij en/of je huisgenoten wel eens om de voordeur op slot te doen? Dan is een op afstand bestuurbaar slot laten installeren een slimme zet, zoals de LockGuard SmartLock van Verisure. Met dit handige deurslot kun je op afstand de voordeur openen en vergrendelen. Het is zelfs mogelijk om vergrendeling in te plannen op basis van jouw routine.
5. Plaats een anti-inbraakstrip
Ook het plaatsen van een anti-inbraakstrip maakt het voor inbrekers lastiger om de deur open te flipperen. Een anti-inbraakstrip vult de ruimte tussen de deur en het kozijn. Hierdoor is er geen ruimte om een pasje tussen beide te steken.
6. Schaf een deurslot met SKG-keurmerk aan
Hoewel flipperen bij elke deur die niet op slot zit kan worden toegepast, is het aan te raden om goede sloten te kopen met SKG-keurmerk. Deze sloten vertragen de tijd dat een inbreker kan binnendringen, waardoor de kans groter is dat ze het opgeven. Vergeet niet om ook dit deurslot op slot te doen als je weggaat.
Beveilig je deuren beter met Verisure
Een deur flipperen met een pasje is een inbraakmethode die in een oogwenk kan plaatsvinden. Gelukkig zijn er eenvoudige en effectieve maatregelen beschikbaar, zoals het gebruik van een videodeurbel en het altijd dubbel op slot draaien van je deur.
Een heel effectieve manier om je huis beter te beveiligen is met een op maat gemaakt alarmsysteem. Met geavanceerde beveiligingsproducten maak je niet alleen de omgeving rondom je voordeur veiliger, maar ook andere toegangswegen. Is er sprake van een bevestigde inbraak? Dan schakelt onze 24/7 meldkamer direct de politie in. Start direct jouw offerte via onze website, of laat je telefoonnummer achter en we bellen je kosteloos terug.