Hoe gaan inbrekers te werk? Zo denken ze
Inbrekers zijn sluw en kennen allerlei trucjes om binnen te komen. Van het flipperen van een slot tot het openen van een raampje. We willen allemaal inbraak voorkomen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe inbrekers denken en wat voortekenen van inbraak zijn. In dit artikel nemen we je mee in de denkwijze van een inbreker en geven we 10 tips voor inbraakpreventie.
Zo denkt een inbreker: veelgestelde vragen
Als toonaangevende leverancier van alarmdiensten krijgen we regelmatig vragen over hoe inbrekers te werk gaan. We hebben de meestgestelde vragen op een rij gezet om uit te leggen hoe inbrekers denken.
Waar letten inbrekers op?
Inbrekers zijn meesters in het herkennen van kwetsbare huizen. Hierbij moet je denken aan huizen zonder alarmsysteem, slechte verlichting en verouderde sloten. Maar ook waardevolle spullen die in het zicht liggen, en open deuren en ramen maken zo’n huis aantrekkelijk. Dieven doen gerust een rondje door de wijk ter inspectie voordat ze hun slag slaan.
Inbrekers letten ook op signalen die verklappen dat je niet thuis bent. Zoals een stapel post op de deurmat, open gordijnen als het donker is of het ontbreken van verlichting.
Hoe kiezen inbrekers een huis?
We weten dat inbrekers zich vaak goed voorbereiden door huizen vooraf te observeren. Ze kiezen huizen die kwetsbaar zijn door onder meer te kijken naar je dagelijkse routines en de signalen van afwezigheid. Inbrekers letten bijvoorbeeld op wanneer je de kinderen naar school brengt, naar werk gaat of de sportschool bezoekt. Ook bekijken ze je socialemediaprofielen. Dus als je foto’s deelt van je vakantieadres, dan weet de dief dat er niemand thuis is.
Hoe komen inbrekers binnen?
Ramen en deuren zijn voor inbrekers eenvoudige manieren om binnen te dringen. Hiervoor gebruiken ze een methode als hengelen (via de brievenbus het slot openmaken) en flipperen (hard stuk plastic tussen de deur schuiven) om de deur te ontgrendelen. Daarnaast maken ze slim gebruik van kliko’s, bezems en trappen in de tuin om via een open raam naar binnen te gaan.
Nieuwe truc: de babbeltruc
Een nieuwe truc van inbrekers, de babbeltruc, komt steeds vaker voor. Inbrekers doen zich voor als bijvoorbeeld een elektricien of vragen om naar de wc te gaan. Zo komen ze binnen om spullen te stelen. Doe dus niet zomaar de deur open voor iedereen.
Hoe komen inbrekers naar boven?
Dieven gebruiken verschillende manieren om naar boven te komen. Vaak pakken ze trappen, ladders, kliko’s en andere voorwerpen die in de tuin staan. Een pergola is ook handig. Hierdoor wordt het voor hen eenvoudiger om bij een bovenraam of -deur, of bij een balkon op de eerste verdieping te komen. Het wordt nog eenvoudiger voor ze als er geen schutting aanwezig is of wanneer de tuinpoort niet op slot zit.
Waar zoeken inbrekers het eerst?
Inbrekers zijn georganiseerd en systematisch; ze doorzoeken snel en efficiënt elke kamer. Bovendien weten ze dat de meeste mensen kostbare spullen bewaren op dezelfde plek. Daarom beginnen ze meestal met de woonkamer waar waardevolle voorwerpen als laptops en spelcomputers in het zicht liggen. Vervolgens doorzoeken ze de slaapkamer naar waardevolle sieraden, contant geld en klein elektronica. En als ze snel zijn, pakken ze andere ruimtes ook mee.
Hoe laat komen inbrekers?
Hoewel inbrekers op alle tijden van de dag kunnen toeslaan, zijn het begin van de ochtend, het eind van de middag en begin van de avond het meest in trek. Dit zijn namelijk de momenten waarop veel mensen naar het werk gaan of nog aan het werk zijn. Daarnaast zijn feestdagen als kerst, en oud en nieuw favoriet. Veel mensen zijn namelijk dan van huis. Inbrekers hebben vrij spel als je op bezoek bent bij familie of vrienden. Lees meer in ons artikel over wanneer de meeste inbraken plaatsvinden.
Komen inbrekers terug na een mislukte poging?
Als een insluiper te maken krijgt met een mislukte poging, is de kans klein dat diegene terugkeert. De voorkeur gaat namelijk liever uit naar een makkelijker doelwit. Heeft een inbreker succesvol ingebroken? Dan komen ze sneller terug. Ze weten namelijk dat je na verloop van tijd de gestolen spullen gaat vervangen. Zo kunnen inbrekers weer hun slag slaan.
Inbrekers afschrikken: 10 anti-inbraaktips
Wil je inbrekers afschrikken en je huis veiliger maken? We delen 10 praktische veiligheidstips en maatregelen om huisinbraak te verminderen.
1. Neem een alarmsysteem
De beste manier om je huis te beschermen tegen ongewenste gasten, is met een alarmsysteem met alarmopvolging. Ons draadloos alarmsysteem combineert verschillende soorten beveiligingscomponenten die zijn ontworpen om jouw woning te beschermen tegen een woninginbraak. Bij een alarmmelding vind er opvolging plaats door professionals.
2. Plaats beveiligingscamera’s binnen en buiten
Camera’s schrikken inbrekers af en helpen bij het identificeren van daders. Installeer daarom beveiligingscamera’s buiten en kies voor een binnencamera voor in huis. Zo kun je (op afstand) alle verdachte activiteiten in en rondom je huis in de gaten houden.
3. Houd waardevolle spullen uit het zicht
Leg kostbare spullen als mobiele telefoons en sieraden niet in het zicht. Berg spullen van waarde op in een (externe) kluis en schrijf serienummers van apparaten op of maak er foto’s van. Zo kan de politie achterhalen of het om jouw gestolen spullen gaat.
4. Zorg voor anti-inbraakverlichting binnen en buiten
De meeste inbrekers checken of je thuis bent. Installeer dus anti-inbraakverlichting binnen en buiten om ze af te schrikken. Laat de buitenverlichting met sensor aan gaan zodra iemand voor je deur staat. Zorg ook voor een voldoende reikwijdte, zodat inbrekers niet de bewegingssensor kunnen omzeilen. Binnenverlichting met een tijdschakelaar geeft de indruk dat je thuis bent.
5. Schaf een anti-inbraakbrievenbus aan
Een anti-inbraakbrievenbus beschermt je post tegen diefstal en voorkomt dat inbrekers via de brievenbus je huis binnenhengelen. Je plaatst een beveiligingsplaat aan de binnenkant van je voordeur, zodat hengelen met ijzerdraad niet mogelijk is.
6. Plaats anti-inbraakstickers
Anti-inbraakstickers schrikken inbrekers af. Plaats ze op zichtbare plekken als ramen en deuren. Hiermee geef je een duidelijk signaal dat jouw huis goed beveiligd is, waardoor inbrekers twee keer nadenken voordat ze toeslaan.
7. Zet buurtpreventie op
Zorg voor sociale controle in de wijk via buurtpreventie. Maak bijvoorbeeld een appgroep aan, en houd contact met de buren en andere mensen in de wijk. Meld bijzonder gedrag direct in de app.
8. Kies voor kwalitatieve sloten om deuren en ramen dicht te houden
Kies voor een veilig slot met het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) om inbrekers buiten de deur te houden. Monteer grendels met sloten, een oplegslot of speciale dievenklauwen. Leg ook de sleutel niet in een bloempot of onder de mat, en controleer voordat je weggaat of de deur op slot zit.
9. Controleer op codetekens van inbrekers
Herken voortekenen van inbraak door te kijken naar inbraaktekens op de stoep. Zoals een takje of papiertje tegen de deur, een stuk plakband op de deurbel of een andere markering op het huis. Verwijder de codetekens niet, maar schakel de politie in.
10. Laat iemand op je huis passen tijdens vakanties
Informeer de buren dat je tijdens de zomertijd op vakantie gaat of tijdelijk niet thuis bent. Je kunt ook iemand die je vertrouwt op je huis laten passen, zodat je een bewoonde indruk achterlaat. We raden het af om vakantieplannen te delen op sociale media.
Extra tip: check inbraken in de buurt
Heb jij de vraag: hoe vaak wordt er ingebroken in mijn wijk? Vul je postcode dan in op de website van de Nederlandse politie. Je ziet direct hoeveel woninginbraken en pogingen tot woninginbraak er in jouw buurt zijn geweest.
Er is ingebroken in mijn huis, wat nu?
Is er toch ingebroken in je huis? Blijf kalm, gebruik geen geweld. Ga niet in de weg van de inbreker staan als je thuis bent. Schrijf de uiterlijke kenmerken van de persoon op en geef dit door aan de politie.
Zorg voor professionele inbraakpreventie via Verisure
Inbrekers maken gebruik van een scala aan slimme technieken en nauwgezette observaties om hun doelen te bereiken. Verisure voorziet je graag van de beste huisbeveiliging om inbrekers te weren dankzij de ultramoderne beveiligingsproducten, een 24-uursservice en de professionele ondersteuning. Start direct jouw offerte via onze website, of laat je telefoonnummer achter en we bellen je kosteloos terug.